2024
REFERAT AF ÅRSMØDE I DN FAABORG-MIDTFYN2024
Årsberetning DN F-M 2024
24.oktober 2024 på Ringe Bibliotek
Formandens beretning.
Efter sidste Årsmøde konstituerede bestyrelsen sig og jeg fortsatte som Formand. Bestyrelsen er nu Elsebeth Pedersen, Birgit Bjerring, Sine Madsen og Lars Bredahl og Kirsten Lundgaard..
Der har i årets løb været afholdt 8 bestyrelsesmøder. Desuden har vi deltaget i 4 fynske Samrådsmøder- det er fællesmøder for alle de fynske DN lokalforeninger og 2 Repræsentantskabs møder det vil sige fælles møder for alle DN lokalafdelingerne i Danmark , der er en for hver kommune..
Arbejdet i bestyrelsen er blandt andet at vi- DN Faaborg Midtfyn fra kommunen får tilsendt Lokale sager. Vi skal så tage stilling til om disse sager er ok.
Det gælder f.eks.tilladelse som jordvarme, tilbygninger og lokalplaner mm og også sager som hører under planloven det kan f.eks. være om skovbyggelinier er overholdt.Jeg føler at de lokale sager generelt klares ok .af kommunens ansatte biologer og jordbrugsteknologer indenfor de lovmæssige rammer.
Dog er der nogle hængepartier bl.a.i Vandrammedirektivet hvor det kniber med at få alle BNBO områder (boringsnære beskyttelses områder) udpeget og overholdt, hidtil har der skulle indgås frivillige aftaler, men der skal være indgået aftaler med udgangen af 2024.
Fredningsstyrelsen og Kystdirektoratet tilser og overvåger deres respektive områder. Blot er sagen om høfterne ved Hesseløje stadig ikke afgjort.
Hvis der er nogen der vil vide mere om sagsarbejdet for DN´s lokalarbejde, så er det velbeskrevet på hjemmesiden for aktive www.aktiv.dn.dk/sagsarbejde/ .
Bestyrelses året 2023/2024
Nu viser jeg nogle foto men jeg vil ikke kommentere på de enkelte foto. Det er billeder fra bestyrelsens deltagelse i projekter og træf samt nogle foto fra min seneste gåtur i området hvor jeg bor, i det små kan vi finde fin natur.
Et af de første arrangementer i det nye bestyrelses år var DN kampagnen ”Danmark holder vejret” d..29.oktober Hvor vi deltog ved det Blå punkt ved Faldsled i stormvejr.
Der var Repræsentanrskabsmøde, REP møde, 19.november i Vejle. Et af punkterne var samarbejdet med Danmarks Naturfond og valg til Naturfondens bestyrelse. En stor del af Fondens arbejde er varetagelse af Skovsgaard Gods. Driften fortsætter med videreførelse af natur projektet med omdannelse fra konventionelt landbrug til fri vild natur med vildgræsning og urørt skov.
Desuden blev der på Rep mødet besluttet to mærkesager for DN :”Naturen som værn mod klimaforandringer” og ”Red vores fjorde og kyster”.
8.december afholdt vi på Skovlyst et mindre debatmøde om AlsFyn bro projektet. Jeg vil i den forbindelse sige at vi holder øje med projektet men før der er noget mere konkret, kommer vi ikke med indsigelser. Vores holdning er at vi er imod projektet med bro og motorvej gennem Svanninge bakker.
Også i december blev der i Nyborg afholdt et Samrådsmøde bl.a. med Beretning om Kystfuglenes tilstand.. De 10 mest almindelige arter er gået tilbage med 58%.
Den 21. marts var der Samrådsmøde i Kerteminde med besigtigelse af et nyt naturområde Syberg-land - et lavbundsområde på 72 ha der er en del af et indæmmet område fra Odense Fjord og har tidligere været landbrugsland. Det gav inspiration til om der i Faaborg Midtfyn kan findes et tilsvarende projekt.
Søndag d.14.april var der DN affaldsindsamling og det styres og koordineres helt af de forskellige lokalsamfund og forsamlingshuse der gør en stor indsats, tak.
Så fra den 26.til 28.april var der DNs Grønne Landsmøde og Repæsentantskabsmøde- en weekend i naturens tegn. Maria Reumert Gerding blev genvalgt som præsident for en treårig periode. Landsmødet var i år åbent for alle aktive i DN. Et spændende flot arrangement med flere foredrag, teltboder og udflugter og diskutionsgrupper bl.a.a om Vejle Fjords ringe tilstand. Jeg deltog i udflugt til Kragelund mose i Vejen kommune hvor Martin Sandager fortalte om mosen. Mosen er på 100 HA holdes lysåben ved afgræsning med bøfler, uldhårsgrise, ponier og geder.
Først i maj deltog Birgit og jeg i DN´s Naturplejenetværkstræf ved Hvalsø nær Roskilde. Der blev hevet birk, tjørn og pil op i fredede moser i Bidstrup skovene og Havtorn i nedlagt grusgrav. Når der er 25 deltagere over tre dage så kan indsatsen alligevel ses.
Den 27.maj så vi det nye rensningsanlæg Faaborg Vest på Knoldsborgvej. Det virker meget efektivt, så det burde være næsten rent vand der ledes ud i sundet mod Lyø. Hvis der er stemning for det kan vi arrangere en tur til et rensningsanlæg der eller i Ringe.
Der var Samrådsmøde 10.juni i Frørup med besøg hos konventionel landmand og med efterfølgende debat om hvor landbruget er på vej hen og debat om indsats i klimakrisen.
Den 16. juni var der Vilde Blomsters Dag med udflugt til Hestebakkerne i Svanninge Bakker med Allan Høxbro og Jakob Harrekilde.
I Naturens Uge i starten af september med ”Temaet Vildt tæt På” havde Elsebeth en tur i Tarup-Davinde sammen med Hjerteforeningen.
Her i slutningen af september har der været to netværks træf med deltagelse af Birgit og Ellen Henholdsvis Naturnationalnetværkstræf til Kongernes Nordsjælland og Skovnetværkstræf til skovene ved Lejre.
Det store DN projekt ”30 FJORDE på 30 dage” løb her i Faaborg af stablen lørdag. d.7. september. Her kommer nogle foto fra eventet:.......
Andre opgaver:
Jeg er DN´s repræsentant i bestyrelsen for Geopark det Sydfynske Øhav . Geoparken der i foråret fik sit Unesco certificat.
Elsebeth har deltaget i Faaborg Midtfyns kommunes Grønne Råd sammen med andre natur foreninger. I det Grønne Råd fremlægger kommunen deres Grønne tiltag. Og vi kan komme med punkter til drøftelse.
Med hensyn til Solceller så synes vi at der burde komme en mere overordnet strategi både fra DN centralt og fra Folketinget så kommunerne har noget at forholde sig til. Det synes som ren klondike at alle jordejere frit kan søge om omlægelse af landbrugsjord til solceller. Elsebeth har spurgt via det Grønne Råd om kommunens overordnede strategi? For nu har kommunen ikke en overordnet strategi, emnet vil blive taget op på et senere møde.
Vandplaner: jeg vil tilskynne til at der oprettes et Kystvandråd for det Sydfynske Øhav, med nedsættelse af Vandoplandsstyregrupper VOS.
Fremtiden der er nok at tage fat på og vi vil i bestyrelsen gerne være med til at værne om den danske natur.
Projekter i den kommende tid
For Fyn er der et stort projekt hvor Faaborg Midtfynkommune er sekretariat. Der er tildelt Fyn via et Life Ring projekt 120 mill Kr. Tilskuddet gives til projekter med arealer fortrinsvis beliggende indenfor Natura 2000 områderne.Lars Aamand Christensen power point. Midlerne er ikke fordelt endnu så det er stadig muligt at komme med ansøgninger.
Her i efteråret har Velux Fonden og Danmarks Naturfredningsforening indgået partnerskabet Blåt Guld. Der kan søges økonomisk støtte til lokale indsatser der vil gavne vandmiljøet og fremmer frivilliges handlekraft. Bestyrelsen vil se på om der er nogle projekter vi kan støtte og være med på.
Ja så er der hele ”Treparten” men endnu er det på så overordnet et plan at det er svært at se hvor vi kan gøre noget konkret. Dog
På et Samrådsmøde i går for Fyn og Sydjylland med Lars Midtby DN´s direktør og Thyge Nygaard DN´s Landbrugspolitiske seniorrådgiver blev der fremlagt nogle overordnede planer både med hensyn til klima og havmiljøet. Den endelige organisering er ikke fastlagt men det skal fra DN side være en lokal forankret indsat. Der skal oprettes 148 Kystvandråd og flere Vandoplandsstyregrupper VOS, det forventes at DN er repræsenteret ved lokale DN aktive. Dog som flere af deltagerne poienterede så er blandt os aktive nok ikke mange eksperter på områderne. Det blev ikke sagt direkte men DN`s sekretariat kan ikke stille med en kyndig ekspert i hvert af Kystvandrådene og Vandoplandsstyregrupperne.
Fyn bliver delt i tre områder for VOS grupperne hvor Faaborg Midtfyn kommer med til Øhavet og tildels til Odense Fjord som allerede har et Kystvandråd.
Men i sidste ende er det kommunalbestyrelsen der har det endelige ansvar. Også for andre tiltag indenfor Skovrejsning, arealomlægning, lavbundsprojekter og de målsatte vandløb. Der er fra Århus Unv. og Miljøstyrelsen lavet nogle kort hvor der er markeret hvor 30% natur kan være.På kortet kan man se at F-M er og bliver pænt grønt.
Kommende Arrangementer hos os: Til foråret 2025 vil Naturplejenetværkstræf foregå på Sydfyn med udgangspunkt fra TrenteMølle og vi er med i planlægninggruppen. Og til efteråret er også træffet for SkovNetværket på Sydfyn med focus på mosaikskov.
Der er i DN 10 forskellige netværk hvor man med andre intereserede kan fordybe sig i de meget forskellige områder.